6 Ekim 2013 Pazar

EŞSİZ BİR KÜLTÜREL TATİL: KAPADOKYA

KAPADOYA

 

Uzun zamandır merak ettiğim ve gitmeye bir türlü fırsat bulamadığım, Türkiye'nin en mükemmel doğal güzelliklerinde birisi olan Kapadokya'yı nihayet bu sene görme fırsatım oldu. Eşsiz güzellikte bir tatil deneyimi. İlk kez gittiğinizde mutlaka söyleyeceğiniz şey: "Bu zamana kadar neden gelmedim".

Tatil süresi çok kısa olsa da Kapadokya insanda çok güzel bir ruh hali oluşturuyor. Bu yüzden zamanım kısa, bu kadar kısa bir süre içerisinde Kapadokya'ya gitmek mantıklı mı diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. 3-4 günlük bir tatil yeterli olacaktır. Bölgeyi tam anlamıyla gezip görmek için illaki bir tura yada organizasyona ihtiyacınız yok. İnternetten bölgeyle, ulaşımla, gezilebilecek yerlerle ilgili detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Kendinize uygun bir rota çıkartarak bölgeyi rahatlıkla gezebilirsiniz.

Gitmeden önce bölgenin coğrafi yapısıyla, yer altı şehirleriyle, Ihlara vadisiyle, meşhur balon turlarıyla, kalınabilecek otel yada pansiyonlarla ilgili bilgi alabilirsiniz. Ürgüp'te ve civarda kalabileceğiniz büyük oteller olduğu gibi küçük pansiyonlar ve mağara evler de mevcut. Eğer konforunuza düşkünseniz ve rutubet sıkıntınız varsa otelde kalmanızı tavsiye ederim. Ancak farklı bir deneyim yaşamak istiyorsanız mutlaka mağara evlerde yada bunlara benzetilen pansiyon yada konaklarda kalabilirsiniz. Şehir fırsatı yada gruponları takip ederseniz yılın her zamanı buralarda uygun fiyatlarla konaklayabilmek mümkün. Genellikle konaklamada oda kahvaltı seçeneği cazip. Çünkü sabah kahvaltısından sonra dışarıda olacağınız ve gezeceğiniz çok yer olduğu için yemek ihtiyacınızı aperatif bir şekilde yada dışarıdaki restoranlardan rahatlıkla karşılayabilirsiniz. Benim tavsiyem sırt çantanıza birer sandviç ve meyve almak olacaktır. Zira gezmeye doyamayacaksınız. Hele biraz da tarih merakı varsa. 2 gecelik bir tatilin her şey dahil (balon turu-ulaşım-yeme-içme) kişi başı ortalama fiyatı 300-350TL arası.

Bölgede pek çok yeraltı şehri ve mağaralar bulunuyor. Bunlarla ilgili küçük araştırmalar yapmak bölgeyi gezerken size faydalı olacaktır. Çünkü gezeceğiniz yerlerde bilgi alma imkanınız kısıtlı. Bazı yerlerde tabelalar var fakat bilgi edinmeden sadece mağaralara bakmak ve geri dönmek olur ki bundan zevk almayacaksınız.

Geziye öncelikle Ihlara vadisinden başlayabilirsiniz. Vadi içerisinde yürüyüş parkuru bulunuyor. Eşsiz güzelliği ile doğa sizi kucaklıyor. Tertemiz havası ve vadinin içinden geçen buz gibi suyu insana huzur veriyor. İnsanoğlunun en eski yerleşkelerinden birisi. Aşağıda gözleme yemek ve çay içmek mümkün. Bir gününüzü buraya ayırmanızı tavsiye ederim.



 IHLARA VADİSİ GİRİŞ-YUKARIDAN GÖRÜNÜM
 
 

 

 

 

 

 

ÇAY-GÖZLEME KEYFİNİZİN ŞİRİN MİSAFİRLERİ

IHLARA VADİSİ PLANI





Göreme açık hava müzesi görülmesi gereken en önemli yer. Peri bacalarını ve pek çok mağaradaki eski yaşam belirtilerini şaşkınlıkla izleyeceksiniz. Yer altı şehirlerine kurulan sistem ve düzen sizleri hayrete düşürecek.

 

 

SU OLUĞU

YER ALTI ŞEHRİ GİRİŞ KAPISI

ÇOK SAYIDA YER ALTI ŞEHİRLERİ MEVCUT


Gelelim Balon turlarına. Kapadokya'ya eğer balon turu yapmayacaksanız gitmeyin derim. Anlamı olmaz. Güneşin doğuşuna harika bir şekilde şahitlik edebileceğiniz bir doğa harikası olaya, balonda olmanın heyecanını eklerseniz ne demek istediğimi anlayacaksınız. Gün sonunda güneşin batışının güzelliğine seyir tepesinden şahitlik ederek gününüzü sonlandırmayı unutmayın.


BALON TURU

 HARİKA MANZARA
 
GÜN DOĞARKEN KAPADOKYA BALON TURU
 
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder